Szukam czegoś do 100zł, niedawno wymieniałem dwumas i sprzęgło więc jestem spłukany...
po zimie przestała dziłać klima w oI
Zwiń
X
-
po zimie przestała dziłać klima w oI
w tamtym roku dziala bez zarzutów :?
a teraz gdy wciskam przycisk zapala sie kontrolka AC ale zimno się nie robi jak i nie słychać po silniku żeby sie klima załączyła :cry:
dziwne jest to że ten przycisk obok od obiegu wewnętrznego też nie dziala po właczenie nawet się nie podświetla i nie zmienia cyrkulacji powietrza w aucie
kurcze nie wiem co jest zgrane ops:
-
-
Zamieszczone przez octaviars1Zamieszczone przez stemperwłaśnie nie działa na jakiej kolwiek pozycji na szybe wiem ze nie dziala bo sie automatycznie wyłancza ale nie działa równierz na innych położeniach.
--myślałem ze to poprostu jakaś elektroniczna usterka w tym panelu :cry:FIAT Service
Komentarz
-
-
Podepnę się pod temat, aby kolejnego nie tworzyć
w O1 climatronic klima nie chłodzi. Działa wentylator po włączeniu "auto", po włączeniu "ECON" wentylator się zatrzymuje (przy chłodnicy).
Czy to wina czynnika? bo w okresie zima/jesień była wymieniana sprężarka i sprzęgiełko. czy przy zdejmowaniu sprężarki jest możliwość aby cały czynnik poleciał? Kiedyś pamiętam jakiś błąd znalazłem odnośnie klimy, jakiś nastawnik (nie pamiętam teraz kodu błędu w domu gdzieś go mam) może to być odpowiedzialne? ogólnie, klima zeszłego roku działała.
Komentarz
-
-
To nie musi być wyciek... to może być usterka elektryki sterującej konkretnie sparciały kabel i zwarcie. W mojej tak było.Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]
"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx
Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401
Komentarz
-
-
panowie mój problem jest taki:
pomimo ustawienia na panelu klimatronika trybu AUTO lub wyłączenia ECON klima nie działa :cry:
to co już sprawdziłem:
- klima nabita - sprawdzone na maszynie - wycieku nie było, klima pracowała czasami też na jesieni i w zimie
- błędów w VAG nie ma (zrobiony też autotest wyjść klimy)
- sprzęgiełko kompresora działa - sprawdzone na krótko
- wentylatory nie załączają się
- bezpieczniki w skrzynce w kabinie i na akumulatorze ok (ich gniazda też)
- jak zmierzyłem napięcie w kostce na sprężarce (przy trybie AUTO lub wyłączonym trybie ECON) to niby jest tam 12V, ale jak tylko obciążę tą linię (nawet żaróweczką 2W) to napięcie spada do zera, więc nie ma możliwości załączenia sprzęgła sprężarki
- zasilanie do presostatu (czujnik koło zbiorniczka płynu chłodniczego) dochodzi (12V) , ale na wyjściu z presostatu jest napięcie około 2V - może wiecie ile powinno być?
ma ktoś może rozpiskę bloków pomiarowych z VAG-a dla klimatyzacji,? może presostat zgłupiał i dlatego klima nie działa? - wie ktoś może jak go dokładnie sprawdzić - dawniej były 4 pinowe i nie było kłopotu - mój ma 3 piny i jest ponoć elektroniczny, więc nie działa już na zasadzie włącz/wyłącz, a może to padł sterownik klimy zintegrowany z przekaźnikami wentylatorów?
ciepło się robi, a tu nie ma czym się ochłodzić , poradźcie co robić
dodano 23.03.2012
zrobiłem dziś dodatkowo próbę załączenia wentylatorów na krótko( zwarłem przewody we wtyczce czujnika temp. który jest wkręcony w chłodnicę) i wentylatory ruszyły (oba) tylko na jednej prędkości (a niby powinny być dwie) - na której (I czy II bieg) to nie byłem w stanie ocenić
zrobiłem dodatkowo test wyjść vagiem w module 01 silnik i podczas testu wentylatorów nie zakręcił ani jeden
jakieś pomysły bo mi już ręce opadają ....
ma może ktoś dokładny schemat klimatronika w OI?
byłbym też baaardzo wdzięczny za rozpiskę bloków pomiarowych modułu 08 (klimatyzacja) z VAG dla octavii - może tak dojdę co jest nie tak???
Komentarz
-
Komentarz